2011. november 18., péntek

Percek, másodpercek



Három másodperc. Nem több. Vészfékező metró, sikolyok, látványtól menekülő emberek. Összeáll a kép.

Tizenöt másodperc. Elhalkuló fények. Okokat kereső tekintetek.

Fél perc. Gyűlő tömeg, döbbenet és sokk az arcokon, valamiféle megnyugvás keresése azok arcában, akik együtt látták mi történt. Többen segítséget hívnak. A hangosbemondóban egy hang türelmesen, de rezignáltan próbálja kiüríteni a megállót.

Egy perc. A félig az alagútban megállt szerelvényből már engedik ki az utasokat. Az előtted lévő kocsi ajtajai lassan nyílnak. Mindenki fegyelmezetten indul a kijárat felé. Páran fürkészik mi történhetett.

Egy perc tizenöt másodperc. Empatikus és türelmes vezető kollégájával szakszerűen, gyorsan vésznyit a negyedik kocsiban. Arca feszült, erei lüktetnek a nyakán, szemében ott az átélt látvány minden pillanata.

Egy perc harminc másodperc. Kézzel nyitod az ajtót, kilépsz, jobbra nézel. Többen próbálnának segíteni. Vagány srác mondja barátnőjének, hogy ő már bizony odamegy megnézni, de inkább hátrál, mint előre halad.

Két perc huszonöt másodperc. Felérsz a mozgólépcsőn, terelik kifele a tömeget. Az üvegajtókat elkezdik bezárni. Végigpörög az agyadban az elmúlt pár pillanat.

Három perc harmincöt másodperc. Már a felszínen vagy. Nem láttad mi történt, de érzed, hogy kell egy mély levegő.

Három perc ötvenöt másodperc. Hallod, hogy az első tűzoltó szer már úton van.

Négy perc harminc másodperc. Öt tűzoltó ugrik ki a szerből. Szükséges eszközök hamar a kézben.

Öt perc. Az öt tűzoltó már lefelé igyekszik, eltűntek a felszínről. Két irányból újabb kürtszó és fények.

Hat perc harminc másodperc. A helyszín felé siet már a mentőorvos, a tűzoltó csoport vezető, a tűzoltódoktor és két újabb tűzoltó szer teljes személyzete. Összenézel a mentőorvossal, egy regény a szemében.

Hat perc ötven másodperc. A felszínen sok szempár marad. Van, aki egy utazó sorstársét keresi. Van, akit vonz a piros-kék fényár, és telefonnal fotót alkot. Van, aki csak bámészkodik. Van, aki kesereg a lekésett mozi miatt.

Hét perc. Tovább indulsz. Gondolatok a fejben. Ugrott vagy lökték? Túléli? Túl akarja élni? Ha ugrott, vajon miért?

Nyolc perc. Sétálsz a hidegben. Két szó a fejedben. Empátia. Szervezettség.

Nincsenek megjegyzések: